Karmen promění běžné 3D tiskárny na chytré

March 30, 2020

Česká vývojářská firma Fragaria dnes představila řešení Karmen, které přidá běžným 3D tiskárnám novou úroveň „chytrosti“, přístupnosti a pohodlnosti používání.

Pomocí Karmen může uživatel spravovat 3D tiskové úlohy odkudkoli – spouštět je, pozastavovat, rušit nebo třeba sledovat, jak vznikají vrstvu po vrstvě. Je jedno, jestli se obsluha tiskárny nachází ve stejné místnosti, v práci nebo třeba na druhé straně světa. Vzdálenou správu dosud většina běžných 3D tiskáren neobsahuje, obsluha tak musela být do dnešního dne fyzicky přítomna v místě tisku.

„3D tisk neboli aditivní výroba už není pouhou high-tech vychytávkou v laboratořích, ale dostává se do škol, kanceláří, na stoly vývojářů či mezi domácí uživatele. Problém většiny současných tiskáren je ovšem lokálně omezený provoz – nejsou totiž připojeny do sítě a musí se proto obsluhovat i kontrolovat lokálně. To především u náročnějších tiskových úloh, které trvají několik hodin, není praktické a z personálního hlediska ani příliš reálné. Navíc to často vede k tomu, že se 3D tiskové úlohy musí několikrát opakovat od samého začátku. Tento problém se díky cloudové službě Karmen a kontroleru Karmen Pill stává minulostí,“ řekl Martin Burián, obchodní ředitel společnosti Fragaria.

Řešení Karmen se skládá ze dvou částí: cloudové služby Karmen a unikátního kontroleru Karmen Pill.

Karmen Schema

Cloudová služba je vyvíjena jako open source řešení a jejím úkolem je ovládat jednu či více 3D tiskáren z webového prohlížeče počítače, tabletu či telefonu. Umožňuje např. zadávat tiskové úlohy, sledovat průběh tisku či distribuovat tisk mezi více tiskárnami, a díky použitému softwarovému řešení je kompatibilní se širokou škálou tiskáren i slicerů.

Cloudová služba Karmen dokáže pracovat s většinou dnešních chytrých 3D tiskáren, které již z výroby obsahují zabudovaný rozšiřující hardware, jako například Wi-Fi připojení, kameru na sledování tisku, světlo na přisvícení či některé diagnostické funkce. Většina současných FDM 3D tiskáren nicméně možnost vzdálené správy nepodporuje, proto je součástí řešení Karmen i hardwarový kontroler Karmen Pill, který si mohou uživatelé ke cloudové službě Karmen přikoupit.

Karmen Pill je malá krabička s rozměry 77 x 34 x 12 mm, která připojením přes USB port, zpřístupní tiskárnu do lokální sítě nebo internetu a umožní ji připojit ke cloudové službě Karmen.

Karmen Pill je kompatibilní s nejrozšířenějšími slicery včetně Slic3r, PrusaSlicer či Ultimaker Cura. Umožňuje přenos obrazu z kamery do webového rozhraní, přes nějž poskytuje uživateli rovněž informace o teplotě senzorů a probíhajícím tisku. Umožňuje také základní ovládání tiskárny, typicky spuštění a (po)zastavení tisku. Karmen Pill je založena na open source řešení vycházejícím ze systému Octoprint.

Cena Karmen Pill je 3.500 Kč bez DPH a zájemci si ji mohou předobjednat na webu karmen.tech. V případě, že využijete naší hostované služby, máte provoz do určitého množství připojených tiskáren a objemu dat zdarma.

„Celé naše řešení Karmen stavíme do značné míry jako open source. Máme jej rádi a věříme, že je to správná cesta. Naším cílem je vybudovat kolem Karmen komunitu vývojářů a domácích kutilů, kteří nám do budoucna pomohou projekt dále rozvíjet. Nicméně pro uživatele, kteří potřebují hotové, podporované a aktualizované řešení a chtějí jednoduše připojit 3D tiskárny a pomocí webu snadno řídit a monitorovat své tiskové úlohy, je k dispozici naše placená cloudová služba a předpřipravený hardwarový kontroler Karmen Pill,“ dodal Martin Bílek, technický ředitel společnosti Fragaria.

V rámci několikaměsíčního zkušebního provozu už Karmen vyzkoušeli vybraní zákazníci z řad jednotlivců, firem i velkých organizací. Mezi spokojené uživatele patří např. IKEM, Střední průmyslová škola Na Třebešíně, výrobce inovativních zdravotnických pomůcek BTL, České vysoké učení technické v Praze a několik dalších škol a coworkingových dílen.

Subscribe to Karmen news

Stay in the loop

Fragaria s.r.o.

Karmen

To see our website in it's full glance, we suggest using Microsoft Edge, Google Chrome, Opera or Mozilla Firefox.

Thanks for your understanding.